×

Kratica: CROSUSMOB
Proračun projekta: 1.595.400,00 EUR
Trajanje projekta: 1.4.2024 – 30.6.2028
Program: Interreg Europe
Dodatne informacije o projektu: https://www.interregeurope.eu/crosusmob

Dober in konkurenčen javni potniški promet ima pomembno vlogo pri koheziji regij in držav, katere cilj je povezati glavna mestna središča. Vlaki so hrbtenica javnega prometa, medtem ko mestni avtobusi in tramvaji zagotavljajo povezave znotraj glavnih mestnih središč, regionalni vlaki in avtobusi pa povečujejo dostopnost oddaljenih območij.

Konkurenca avtomobilu postane veliko težja na čezmejni ravni, kjer se pojavi več političnih, tehničnih in upravljavskih težav.

Izziv javnega potniškega prevoza na dolge razdalje in čezmejnega prevoza temelji na potrebi po ponudbi konkurenčnih rešitev „od vrat do vrat“ v regionalnih okvirih, ki temeljijo na znanju in najboljših praksah med partnerji.

Izziv projekta je povečanje čezmejnih prevozov, saj je le 7 % železniškega potniškega prometa čezmejnega, med letoma 2001 in 2019 pa se je število vseh prevozov čezmejnih prevozov povečalo za 1 %.

Splošni cilj projekta je izboljšati lokalne, regionalne in nacionalne politike za odpravljanje ovir za čezmejno mobilnost.

 

Podcilji projekta:

  • vključiti prometne strategije za čezmejno mobilnost v lokalne, regionalne in nacionalne strategije, da bodo odražale potencial in potrebe,
  • povečati število čezmejnih potnikov kot aktivnih akterjev pri razvoju novega trajnostnega, podnebno odpornega, inteligentnega in intermodalnega prometa,
  • omogočiti, da trajnostni promet postane enostavna izbira (ustrezne cene, vozni redi, povezave),
  • zagotoviti zadostno razpoložljivost vlakov, vagonov in lokomotiv, pospešiti posodobitev infrastrukture, digitalizacijo in interoperabilnost.
Aktualni mednarodni projekti
Pretekli mednarodni projekti
form-bg
(Obvezno)