×

Kratica: SUSTOURISMO
Trajanje: 30 mesecev (01/02/2020 – 01/07/2022)
Program: INTERREG ADRION
Vodilni partner: CERTH – The Centre for Research and Technology Hellas (Greece)
Spletno mesto projekta: https://sustourismo.adrioninterreg.eu/
FB: https://www.facebook.com/sustourismoproject/
Twitter: https://twitter.com/sustourismo
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/sustourismo/

SUSTOURISMO je projekt, ki ga financira „Jadransko-jonski program Evropske unije INTERREG VB Transnational 2014–2020“. Njegov cilj je nadgraditi okolje in poudariti elemente naravne in kulturne dediščine v jadranski regiji z zmanjšanjem onesnaževal okolja, ki jih povzroča vse večja uporaba zasebnih vozil turistov, ki potujejo po jadranskih državah. Znižanje naj bi dosegli s povečanjem deleža aktivnega prevoza (hoja, kolesarjenje), javnega prevoza in konceptov mobilnosti z nižjimi emisijami ogljika (souporaba avtomobilov – združevanje avtomobilov, elektromobilnost).

V tem okviru bodo razviti privlačni turistični paketi, ki bodo ustrezali potrebam turistov po mobilnosti. Poleg tega bo aplikacija SUSTOURISMO za mobilne telefone zasnovana, razvita in poskusno testirana v desetih mesecih v devetih mestih sodelujočih držav (Albanija, Grčija, Italija, Hrvaška, Črna gora, Srbija, Slovenija). Deset partnerjev (raziskovalne agencije, univerze, občine in regije Jadransko – Jonskega morja), ki jih koordinira CERTH / HIT kot vodilni partner konzorcija, združuje svoje moči za proučevanje in oceno učinkovitosti inovativnih kombiniranih turistično-mobilnih storitev.

Cilji:

  • Identifikacija ključnih ponudnikov storitev turizma in mobilnosti ter vključenih ključnih akterjev
  • Izmenjava izkušenj za izboljšanje trajnostnega turizma (s trajnostnimi potovanji) znotraj Jadransko-jonske regije
  • Raziskovanje potreb turistov (ankete za prepoznavanje interesov in potreb; znamenitosti, območja zgodovinske in kulturne vrednosti, alternativne vrste turizma)
  • Sodelovanje med opredeljenimi akterji za razvoj okolja, ki ga prinašajo turisti; vzbujanje odgovornosti za trajnostno naravnanost turistov, hkrati pa povečanje donosnosti sektorjev turizma in mobilnosti
  • Izkoriščanje moči novih tehnologij za vključevanje popotnikov v „zelena“ potovanja – aplikacija „SUSTOURISMO“ (za trajnostno ozaveščanje o turizmu, za množično učenje / učenje množice in oceno okolju prijaznega in odgovornega vedenja na potovanjih)
  • Zagotavljanje metodologij za prenos in osvajanje izkušenj iz pilotnih primerov v druge regije ADRION
  • Zagotoviti oblikovalcem politik ADRION Akcijski načrt za trajnostni turizem (ROADMAP), ki bo podal smernice za doseganje ciljev trajnostnega turizma

SUSTOURISMO novičniki

SLO
ENG

SUSTOURISMO sporočila za javnost

SLO
ENG

Glavni rezultati projekta

Predstavitveni video projekta SUSTOURISMO

Navodila za uporabo aplikacije SUSTOURISMO

Aktualni mednarodni projekti
Pretekli mednarodni projekti
form-bg
(Obvezno)